ponedeljek, 21. december 2009

Nas bo zatrpalo, ali odplaknilo

Danes se bo vreme temeljito spremenilo. V višinah mraz že popušča, saj se vetrovi obračjo v JZ smer. "Snegolizec" kot šaljivo rečemo temu vetru bo poskrbel, da se bodo nad zahodno Slovenijo in tudi nad Bohinjem že jutri začele pojavljati padavine, ki bodo trajale tja do božičnega dne in še naprej.

Pa pojdimo lepo po vrsti. Jutri zgodaj popoldne bo začelo rahlo snežiti, v višinah bo pihal JZ veter, čez dan se bo sneženje krepilo. Ponoči bo oblačno s sneženjem, zaenkrat kaže da bo sneg začel prehajati v dež nekje v torek zjutraj, vendar je pri takih situacijah to zelo težko napovedljivo. Prvi val padavin bi bil tako večinoma v snegu, zapade lahko kar nekaj snega, tja do 30 cm. V torek čez dan bi padavine prehodno oslabele, takrat je tudi navrjetnejši prehod v dež. V noči na sredo pa se bodo padavine znova okrepile, mejo sneženja bo potisnilo do 1500 metrov nad morjem ob koncu padavin pa se bo spet spuščala. Nato ponovno sledi kratka oslabitev padavin. Na sveti večer se obetajo nove padavine, sprva v obliki dežja, nato pa bi na božični dan lahko tudi snežilo. Situacija za vse dni je zelo mejna in nezanesljiva, tako da lahko ob ugodnejšem razpletu dobimo tudi več snega ali več dežja v nasprotnem primeru. Dejstvo pa je da bo padavin kar nekaj.

Slika prikazuje formacjo sekundarnega ciklona nad severnim sredozemljem 25.12.2009



Temparaturna slika na ploskvi 850hpa (cca 1500 m. n. v.), kot vidimo smo ravno na meji med toplim in hladnim, to nam tudi prinaša padavine.


Možnost za bel Božič: 10%


Možnost za belo Novo leto 70%

2 komentarja: