četrtek, 17. december 2009

Potek vremena do Božiča

Trenutno smo pod vplivi vzhodnih vetrov, ki nam prinašajo mrzlo in dokaj vlažno vreme. To je posledica blokade atlantika, ki je prikazana na spodnji sliki. V soboto lahko tako pričakujemo še nekaj malega padavin v obliki snega.


Nekaj naslednjih dni bo nad nami še vztrajal tak tip vremena, blokada nad atlantikom pa bo počasi slabela, tako da se bo počasi aktiviral atlantski ocean. To pomeni da se bodo nad Severnim atlantikom poglabljali cikloni, ki bodo vetrove v naših krajih obrnili na jugozahodne. S tem bo nad naše kraje pritekal občutno toplejši zrak, ki bo tudi vlažnejši, tako da se pričakuje kar nekaj padavin, predusem na gorskih pregradah zahodne Slovenije. Mejo sneženja bo po sedajšnih izračunih potisnilo do ali pa tudi nad 2000 m. n. v. Slika spodaj prikazuje to stanje.


za sveti večer se nakazuje tudi možnost da bi se v severni Italiji in nad nami ustvaril sekundarni ciklon, ki bi padavine nekoliko zadržal, in ob ohlajanju, bi se meja sneženja lahko spustila pod 1000m. Slika spodaj.


To so trenutni izgledi. Vse se lahko še obrne, upajmo da na bolje, se pravi sneženo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar